Followers

December 30, 2010

tinggal sehari sje lg... :(

setelah sekian lama aku mem'bz'kan diri utk tidak mem'update' blog,hari ini aku terbuka hati untuk meg'update' blog aku ni.. Bila di kira-kira dah hampir 6 bulan aku berada di terengganu utk praktikal.. rasa mcm baru semalam je aku dtg ganu ni.. dalm tempoh masa ni,mcm2 benda yg dah berlaku,antaranya aku temui kebahagiaan aku disini,dapat belajar sesuatu yg baru,dapat sbuah family yg agak besar(org2 nya pun besar2 belaka hihi),dapat independent (sebb selama ni duk bawah ketiak mak bpk je),dapat rasa suasana keje di hotel n mcm2 lagi la... kadang2 aku rasa mcm cepat putus asa,tp aku xleh rasa mcm tu sebb walau apa pun yg terjadi aku kena abiskan praktikal aku ni walaupun satu hari je lagi...

Aku rasa sayang sgt untuk tinggalkan tempat ni.6 bulan tu bukan satu temph masa yg singkat.. tp setiap pertemuan pasti ada perpisahan kan2.. perkara yg manis boleh dikenang,tp yg pahit perlu aku buang jauh2..i'm gonna miss everybody here termasuk geng2 bytes ku,  bidi a.k.a telinga gebeng,farah a.k.a. kangaroo n miza a.k.k doraemon ( dia suka makan ayam goreng!!) ;)

korg2 yg kat sini semua nya best,kadang2 kalau gaduh2 pun mesti sekejap je,pastu da ok balik..
ntah bila la dapat menjejakkan kaki ke sini lg sebb nant mest da bz ngan kelas lg.... tp xpe la.. aku harap org2 yg kat sini dapat dtg shah alam kan.. lagi2 my mrribut tu.. ;)

semalam 29122010,kami telah membuat keje gila.. hahahahahahaha! tp kami tu spe ek2.. :p
antara kami2 tu adalah aku,miza,farah n kak ema.. ktorg sewa kete tuk satu setengah hari n ktorg g jalan2 kat kuantan,teluk cempedak n mesra mall.. pastu lepak kat batu burok.. best sgt2.. sape driver? da tentu la aku,dlm keseuma kami2 ni,aku je yg ada lesen kete.. best.... ktorg bertolak kul 12 mlm.... pastu berhenti makan pastu teruskan perjalanan.. sampai je sana,ktorg singgah TC,pastu ronda2 dulu pastu dlm kul 4.30 pg ktorg singgah masjid tuk berehat n solat subuh... yg kelakar nya,ramai yg xcaye ktorg leh wat keje giler mcm tu,, da la semua perempuan.. hehehe... best gak la dpt wat keje giler mcm tu.. tp yg x best nya hujan sepanjang hari..
ktorg singgah mesra mall tuk g karaoke sebb miza a.k.a. doraemon gian nak karaoke.. best sgt... thanx farah n miza sebb belanja ktorg.. sayang korg!!  nant korg dtg shah alam,aku bwk g jalan2 ok.. ;)


@mesra mall

BBQ night.. 21122010

Malam 21122010 adalah malam yg sgt menyeronokkan.. nak tau sebb apa? sebb ktorg wat BBQ sempena nak abis praktikal.. yg terlibat dlm bbq ni,aku,kak ema,zu,wahee,kamil n q... walaupun bbq ni agak simple tp ktorg semua rasa sgt2 dihargai sebb semua chef ada termasuk chef akmal..

Menu malam tu simple je mee hoon goreng ( thanx sham :) ) , ayam , sosej n kek (crdt 2 chef dollah a.k.a kuis2).. malam tu ramai gak dak2 kitchen yg datang... epul,pqa,nyonya mansor,farid,abg wan,abg iwan,kak nor,hajar,lan,man,along,cif,munir dll.

BBQ yg ktorg wat kali ni lain skit sebb ada lucky draw.. hadiahgempak2 beb.. hahahahahahaha... yg paling penting malam tu ada sparkling.. :p ofcourse la chef akmal yg rasmikan sparkling tu.. hehehe...
tp pasni mesti rindu kat mereka2 semua.. ktorg da mcm satu family da walaupun kadang2 ada selisih faham..
tp setiap pertemuan ada perpisahan.. kan2... xpela.. mayb pasni leh wat gathering plak kan... pape pun sy sayang mereka semua......! ;)













August 5, 2010

Tips cari jodoh..

1. Semua orang ada jodoh atau pasangan yang menanti dan biasanya ia berada tidak jauh dari anda. Jarang orang bertemu dengan jodoh yang berada jauh darinya.

2. Jodoh itu ketentuan Allah dan kita wajib berusaha. Doa, usaha yang betul dan bersungguh-sungguh disertai dengan tawakkal, insyallah akan menemukan anda dengan pasangan anda.

3. Ramai orang masih belum bertemu jodoh kerana mudah patah semangat.Teruskan usaha sehingga anda bertemu jodoh.

4. Seimbangkan hidup anda dengan sempurna agar diri anda jadi seperti "magnet" yang menarik bakal pasangan anda kepada anda.

5. Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.

6. Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.

7. Sayangi semua orang di sekitar anda dan anda akan menarik sayang terhadap anda. Jika anda membenci orang, ditakuti bakal pasangan anda akan membenci anda.

8. Orang yang sedang mencari pasangan harus sentiasa bersedia untuk bertemu dengan pasangannya pada bila-bila masa. Justeru, kita perlu sentiasa dalam keadaan yang paling menarik setiap masa. Tanggapan pertama adalah yang terpenting.

9. Untuk lelaki, tarikan pertama ialah pakaiannya. Untuk perempuan, wajah dan bentuk badan menjadi tarikan pertama. Sediakan diri untuk menawan bakal pasangan anda.

10. Buka hati dan minda anda untuk menerima cinta. Cinta boleh berputik pada bila-bila masa. Cinta mudah datang kepada mereka yang sentiasa bersedia untuk menerima cinta.

11. Cinta datang melalui mata lalu turun ke hati. Justeru, perhebatkan hubungan mata secara memandang bakal pasangan dengan penuh kasih sayang.

12. Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya.

13. Ramai yang terlepas peluang dan patah hati sebab lewat menyatakan hasrat kepada bakal pasangan. Perkara yang baik disegerakan (iaitu menyatakan perasaan anda kepada bakal pasangan).

14. Tidak salah untuk orang perempuan memulakan usaha untuk berkenalan. Orang lelaki akan sentiasa merasakan mereka yang memulakan perkenalan walaupun sebenarnya orang perempuan yang mulakan.

15. Berkomunikasi dengan mesra dan bersemangat menggunakan lidah, mata, hati dan bahasa badan. Elakkan bercakap sambil lewa atau kurang sopan terhadap bakal pasangan.

16. Berbual dengan pasangan mengenai apa yang dia suka. Beri tumpuan kepada minat dan perasaannya. Elakkan sibuk memberi tumpuan kepada diri sendiri.

17. Layan bakal pasangan dengan mesra seperti kawan lama walaupun baru berkenalan. Bentuk suasana keintiman dengan segera agar bakal pasangan rasa selesa.

18. Makin mudah kita menceritakan hal peribadi yang munasabah kepada bakal pasangan, semakin mudah dia menceritakan hal dirinya kepada kita.

19. Berdoa dan latih diri agar kita pandai mendampingi orang lain dan seronok untuk didampingi oleh orang lain. Buang perangai yang menyebabkan orang benci kepada kita.

20. Beri sayang untuk mendapat sayang. Orang yang masih ada perasaan benci terhadap sebarang orang boleh menyebabkan bakal pasangan benci atau tidak tertarik kepada kita. Justeru buang semua benci.

21. Untuk wanita, jangan jual mahal terhadap bakal pasangan. Tetapi, nyatakan dengan hikmah kepadanya yang anda amat sukar untuk berkenalan dengan lelaki lain.

22. Kebanyakan lelaki mudah tertarik kepada perempuan yang simple, tidak materialistik, mudah berterima kasih dan redha dengan setiap pemberian lelaki tersebut.

23. Orang perempuan mudah tertarik kepada lelaki yang memberi perhatian,penghargaan dan penghormatan kepada mereka. Justeru, orang lelaki janganlah terlalu jimat atau kedekut.

24. Orang lelaki perlu belajar mengenal kerenah orang perempuan. perasaan,pemikiran, kehendak, keperluan, kesukaan dan kebenciannya.

25. Elakkan memberi tumpuan kepada kelemahan dan kesilapan kecil yang ada pada bakal pasangan. Jangan sesekali mengutuk atau memalukan bakal pasangan.

26. Senyuman ikhlas, wajah yang menawan dan bahasa badan yang penuh kemesraan akan menambat lelaki terhadap wanita.

27. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang ada persamaan dan ada perbezaan sifat, tindakan dan minat. Terlalu banyak persamaan membosankan.Banyak sangat perbezaan menyesakkan.

28. Orang mudah tertarik kepada bakal pasangan yang ada sikap dan sifat yang saling mengimbangi dan melengkapkan sikap dan sifatnya.

29. Walaupun belum kenal rapat dengan bakal pasangan, nyatakan yang anda sering merasa atau berfikir seperti yang dia rasa atau fikir. Keserasian adalah tarikan.

30. Perempuan membentuk hubungan dengan berbual dan bercakap. Lelaki bentuk hubungan dengan melakukan sesuatu kegiatan secara bersama.

July 26, 2010

PUAS HATI..

hmm,da lama asanya x update blog ku ini semenjak ku menjejakkan kaki ke teengganu ni..
da nak hampir sebulan aku praktikal,setakat ni,sedikit sebanyak aku dapat menambahkan ilmu tentang dunia yang sedang aku ceburi ni ( kitchen la kan)..
masa mula2 praktikal,memang la ada rasa sikit beban,sebb xpernah lagi aku berjauhan ngan family,pastu keje penat,tp alhamdulillah,setakat ni aku dapat sesuai kan diri..
sebenarnya bila keje dengan orang yg ramai disekeliling kt,kt akan rasa happy walaupun keje tu memenatkan..
n yg paling best,aku da dapat rasa mcm mana jaga hi tea,n function yg xbapa besar nak dibandingkan function yg akan aku tempuhi bila monsoon cup nant..
pergghhhh! xdpt nak aku bayangkan...
tp xpe la kan,kt bleh timba pengalaman lg pasni...
winkwink! ;)

July 4, 2010

akhirnya~

akhirnya aku menjejakkan kaki ke pulau duyong terengganu..
alhamdulillah selamat sampai...
tp pergghhhh! sakit bontot duk lama2 kat dlm kete..
kami bertolak kul 9.30 lepas hantar dak sengal kat stesyen bas seksyen 17 sebb da bak start new sem....
agak lama la jugak perjalanan ke terengganu ni...
da sampai dungun,mama da bising sebb lapar,so ayul berhenti kat dungun,betul2 kat depan uitm dungun,almaklum la,ayul rindu kat uitm di hatimu tu.. hehehe..
da sesudah makan,kami meneruskan perjalanan,ada la dlm kul 4 lebih bari sampai KT...
dpt la jugak tgk petronas kat kerteh n chalet dulu2 yg slalu ktorg duk masa ayah keje kat terengganu,mmg da beza sgt2...
bila da sampai KT,ktorg da xtau arah tuju nak g sebb xde sape kat umah n lin yg naik bas x sampai lg,so kena tggu dia..
ktorg g Losong utk solat pastu ayul call kwn dia n kwn dia ajak dtg umah.. 
so sementara tggu lin,sempat la ktorg g umah kawan ayul tu..
kat umah kawan ayul ti dihidang air tef o,kopok lekor n mee goreng...
aku x makan sebb masih kenyang makan kat dungun tu..
duk2 cter,akhirnya lin sampai......
so ktorg g la amik lin kat stesyen bas,da amik lin,so gerak la ke pulau duyong,masa lalu kat jambatan tu,nampak la masjid kristal...
mama yg excited lebih... hahahahha...
so sesudah sampai ke umah tu,angkat barang,mama tgk umah dulu pastu masa tu da nak maghrib,mama pun gerak..........
umah ni ok la gak... so bila da mand,mlm nya ktorg g kuar cr makan....
pergghhh! da la lapar,pastu kat kedai tu xde makanan,order bkn main lama pastu xde makanan....
ktorg pun g beli burger,da beli burger,hmm,sama je,lambat giler....
da siap burgernya,ktorg balik umah,dapat makanan mcm xingat dunia...
1st time duk jauh ngan family..
agak terasa sedih gak,tp pandai2 la kan,kan da besar................
:)
hope,i can survive here.... 


muka kepenatan~



June 30, 2010

sekali lagi ianya terjadi... ouh! apa nasib diri ku ini....... :(

dr pg aku rasa xsedap hati n bila da petang baru aku tau kenapa......
oh! sekali lagi hati n perasaan aku bagaikan di panah petir yg sgt2 kuat.....
mmg kali ni aku xleh terima apa yg dah terjadi..
n kali ni jugak aku rasakan yg aku dah xsanggup nak hadapi situasi mcm ni lg....
ya allah,kenapa semua dugaan ni harus aku tempuhi...............
mmg setiap manusia xde kesempurnaan dalam diri masing2..
tipu la kalau ckp yg ada orang yg cukup2 sempurna..
itu semua bohong belaka...
tp,kenapa benda ni jd lg skali..?
 kenapa kenapa kenapa???
aku da x sanggup nak hadapi ni semua lg...........
kenapa mesti aku dikecewakan?
kenapa mesti aku rasa perasaan yang xde seorang perempuan pun sanggup menghadapi situasi aku sekarang ni..
aku seperti tidak akan percaya kata2 lelaki lagi..
ya allah,kenapa semua ni perlu berlaku...?
kenapa.................................??????????
aku berasa sgt2 sedih...
tp xde org yg akan mengerti apa yg aku rasa......
kan bagus kalau dr mula aku xrasa mcm ni..
kan bagus kalau aku xjumpa dia..
kan bagus kalau aku xkenal dia langsung.......
pasti semua ni xkan terjadi.........
ya allah,kuatkan lah iman hambamu ini ya allah................

June 25, 2010

June 17, 2010

puasa~

ari ni aku puasa...
nak ganti puasa sebelum g praktikal..
memandangkan mama balik kg,berbuka pun ala kadar je...
td boon sibuk nak beli foreng pisang azmi kat sek 19 tu,pastu ada org jual laksa..
suh la boon beli...
da nak dekat maghrib,boon nak makan fries n nugget,aku pun goreng la....
:)








new wedges.. ;)

yahuuuuuuu!!!
hehehe.. kisah new wedges ni bermula dimana,semalam aku g temankan mama utk cop borang2 kat pesuruhjaya angkat sumpah di pkns,pastu pas da cop borang2 tu,g makan jap,pastu mama ajak g tgk baju2 kurung,bukan nak beli pun,cuma tgk2 je..
pas da penat jalan2,mama suh call ayul sebb da kebetulan keluar,nak g beli baju raya boon,nant dia da balik asrama susah plak nak beli,so balik,solat zohor dulu pastu gerak,mama tanya nak g KL ke,Sunway ke,jusco bukit tinggi... ayul ckp jusco bukit tinggi dekat sikit... so g la sana,xde la  ramai sgt pun,tp ada sale sampau brapa jun ntah... boon tu pun cerewet gak tang memeilih baju,mama plak suh dia pakai baju berkolar atau kemeja,raya la katakan..... mula2 masuk jusco,pastu ayul ckp g F.O.S... da g F.O.S. xde plak yg berkenan... g la kedai apa ntah namanya,sebelah Padini kedai tu,outlet apa ntah.... so masuk2 je aku da nampak pump shoe,g la tgk,tgh2 tgk,mama ckp nak amik,mama tolak elaun,wah! gitu!! x adil la.. pastu aku ckp la aku xnak pump shoe,pastumama suh g vincci kat sebelah,nant mama dtg.. wah! happy tul bila mama da ckp mcm tu... mula2 aku tgk wedges yg kat rak2 yg biasa tu,berkenan la satu tu,try,xsesuai plak ngan kaki.. pastu round2 lg,mama yg pilih wedges kat tempat new arrival,mula2 aku pilih hitam,tp mama ckp da ada wedges colour hitam,so mama pilih warna coklat kulit tu... tanpa tgk harga,aku suh org tu amik size yg aku pilih....... dah try,happy nya,cantik.... pastu mama tanya nak ke x,aku ckp je la nak,tp xde discount sebb new arrival... so harganya tteeeettttttttttt! hehehehe... da la malas nak cter panjang2... :)



                                                 actually mama minat tang tumit dia ni ha.... ;)

                       ~i L.O.V.E. wedges!~

June 15, 2010

walimaturus abg faiz n kak hajar ♥ (part 1)


hai semua,kali ni aku nak bercerita ttg sebuah perkahwinan..
actually abg faiz ni adalah sepupu mama, n kiranya pangkat pakcik la utk aku,tp disebbkan pakcik2 n makcik2 aku ni semua muda n ada yg pangkat adik,sebb tu da biasa panggl abg or kakak...family belah mama mmg sikit je,bleh kira guna jari je..... nenek ada 4 beradik,nenek yg first,yg lg 3 mak yang lain tp satu bapak... moyang aku dulu kapten kapal,so slalu berlayar,moyang aku ni dr sri lanka,ntah mcm mana ntah bleh kawin,hehehe.. yg kawin ni anak kepada adik nenek yang nombor 2,nenek ni tinggal kat sek 7 je,n semua adikberadik duduk kat shah alam..so disebabkan keluarga yg kecik,kalau ada apa2 kenduri,balik2 muka tu je,hehe.. tp nak wat camne kan......so bila abg faiz ni nak kawin,sape lg nak tlg wat persiapan kan,lg2 nenek ni sakit,so xleh wat kerja berat2..kami2 ni la yg dtg tlg wat mcm2 keje... abg faiz ni nikah 12 jun lepas,dekat surau kampung puah,setapak,KL...

so brapa kerat je la keluarga pihak pengantin lelaki yg pergi kan... kalau xsilap,6 kete tp ada kete hanya sepasang suami isteri je...... pagi2,aku ngan mama da pegi umah nenek 2 dulu utk tolong apa yg patut,yg kelakarnya nak nikah lepas asar tp satu hantaran pun xsiap lg.. nasib baik sempat siap,bertolak dr shah alam kul 3 lebih,tu pun pas baca sikit doa selamat.. tau2 jela jalan kat Kl tu mcm mana kan.. jem nak mam***! sib baik sempat sampai... sesudah sampai,kami tggu azan asar n solat jemaah di surau tu,yg kelakat,dah nak akad nikah,pengantin perempuan xsampai2.. ingatkn xde pengantin perempuan.... hehehehehe... sib baik sempat... pergghhhhh! bdk2 kecik dr family pengantin perempuan,NAKAL nak mam***!!! yg peliknya mak dak2 kecik tu xmarah pun anak nya berlari2 n bising,yela,ktorg takut dak2 tu jd supermen n terbang atas hantaran2 tu,hmmm,selang brapa minit pastu supergirl terbang atas sirih junjung,perggghhh!! pastu cepat2 ktorg alihkan kek n brang2 yg bleh pecah,takut kang dia terjun plak kat atas tu,maknya sikit pun xmarah.... pelik tul...!
mula2 kakaknya yg terjun,pastu adiknya plak....... sampai penyek bunga ros tu..... yg ktorg ni rasa cam nak ganyang2 je dak2 tu,tp nasib baik anak orang.... sampai kul 6 lebih gak la majlis akad nikah tu,pastu semua gerak balik umah nenek tu tuk solat maghrib.... esoknya kami pergi majlis di sebelah perempuan...
xpernah aku tgk kenduri kawin yg x sambut keluarga pihak pengantin lelaki,yg kelakar nya,lepas berarak,pengantin bersanding,yg ktorg ni berdiri je,dah la panas,x di jemput duduk,pastu merenjis pun limit tuk 5 orang je...


apa kebendanya tu..??? pelik2 je.............. pastu bapak pengatin lelaki a.k.a. atok sedara aku marah sebb xdijemput duduk n xde tempat duduk pun... pelik bin ajaib.......... pas makan je ktorg semua gerak balik...
n nenek tu minta tolong dtg utk buat berkat........ so td g la umah nenek tu,mula2 siapkan packing kerepek tuk masuk dlm kotak,mmg banyak la kan... pastu masukkan coklat Hershey's dlm kotak khas,yg ni utk bg rombongan pihak pengantin perempuan,pastu susun kotak2 tu,kira n ketepikan,pas da penat,makan jap... pastu nak wat bunga mangga td x sempat sebb da kul 6 lebih... sambung wat jumaat ni,jumaat ni lg byk keje nak kena buat.. so saksikan jela gambar2 yg ada ni.. ;)

 
antara hantaran dr pihak lelaki utk pengantin perempuan


           



                                                           
  ~nantikan sambungannya.....~


 



June 14, 2010

anda PHOTOGENIC ?? mari join contest ni ..

terasa menarik pulak bila zeera tagged aku utk masuk contest ni walaupun aku rasa muka aku xde la photogenic sgt pun..hehe,tp kalau ada rezeki utk menang alhamdulillah la kan.. hehe.. (perasannya hihi)

terms and condition:
1.terbuka kepada semua peringkat umur.

2.gambar anda hendaklah gambar anda seorang ! jika anda bersama-sama yang lain saye REJECT, :p

3.gambar anda mestilah sePHOTOGENIC yg mugkin,nampakkn'umph~'nya .., tidak kisah ia beredit atau tidak" yg penting 'umph~'nya
4.hanya sekeping gmabar sahaja d benarkn maaf jika boyfiee anda mahu join,tunggu next contest yeah .. :)

5.mestilah menjadi follower saya 'mia farrow's'

6.sediakn entry khas untuk contest ini dan tag minimum 3org . [org2 yang d tag mesti mereka tahu .

7.sila letakkan BANNER CONTEST yg ada d sidebar saya d BLOG anda :)
anda boleh pilih yang mana satu

8. tarikh tutup contest ini ialah 15 JULAI 2010, bile dah tamat contest,pemenang nya hanya akan dipilih seramai 10 orang, jadi anda buatlah yang tercantik, terbaik, dan terhebat ^^ 
dan saye akn announce kn ape hadiahnyer..jengjengjeng~!! mari akak abg adik ibu bapa join contest saya


inilah penganjur contest ni.. ;)
comel kan3...?

ni gambar yg akan aku pertaruhkan 
(alahai,bunyi mcm nak masuk miss universe je hihi)



photogenic ke ni..??
hehehe,takpe,belum cuba belum tau.. ;p

sebab aku mempertaruhkan gambar ni adalah...................... jengjengjeng!
hehehehe

♥ ramai yang cakap gambar aku yg ni comel (comel kew..? hihi)

♥ ramai yang suke mata bulat ku ini... ;)

♥ nampak comel plak bila tgk lama2 (huh! perasannya................. ;p sape lg nak puji kt kan)

♥ suka tgk pipi ku yg gebu (haiisshhhh!) hihi..

orang yang ingin aku tag ialah

♥ zeera razali
♥ shakina a.k.a. cha
♥ kak ain

~the end~

9 sebab-sebab hati tidak bahagia

Antara mazmumah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :

1. Pemarah paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak tenang.

2. Pendendam tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung.

3. Hasad dengki - amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan.

4. Bakhil - sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. (rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama..-derma) Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui maknusia

5. Tamak orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut...walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak...lagipun org tamak selalu rugi.. ** Ingat ! yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.

6. Tidak sabar andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan..cthnyer time keja banyak..tetap maintain vogue walau keja bertimbun atas meja..heh..heh..)

7. Ego - ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin.

8. Riak terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakun-lakun di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. -Allah marah kalau kita riak..takabbur dgn aper yg kita ada..

9. Cinta dunia - tidak dapat menderita, ...dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu. biler mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah... Cinta dunia merupakan "neraka dunia" kerana dunia itu "panas" akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.


Kesimpulan

Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnya disebabkan kemiskinan, musibah, kesibukan dllnya. tetapi ialah MAZMUMAH.

Makin tinggi mazmummah seseorang, makin ia tidak BAHAGIA. Samada bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu, kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. So..sama-samalah kite sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain...andai kita terleka dengan dunia buruklah padahnya.

Wallahualam"

June 4, 2010

untuk kali terakhir 4 dis year... sobsob.. :( (part 2)

cerita bersambung kembali............
hehehehehe..
actually aku ni part time jadi babysitter... :p
al maklum la,practise make perfect! hehehe.. senang ar nant kalau da kawin kan..
perasannya! bknnya jaga baby pun tp jaga dak darjah satu (gurl) n darjah 3 (boy)..
aku akan jaga diaorg ni samaada hari sabtu atau ahad...
tp ari ni (jumaat) aunty tu ada hal skit.. so aku la kena jaga,amik dr skolah n bawak g makan..
so,aunty tu terlewat amik aku kul 9 td,sepatutnya kul 8.30 sebb aunty tu tertido..
so dia hantar aku kat umah dia n kat umah xde org sebb semua skolah..
aku tggu sampai kul 9.30,aku pun tup tv,kunci pintu n g amik anaknya dr skolah agama,dak tu balik kul 10..
x susah pun sebb kete semua aunty tu sediakan..
pastu sebelum aunty tu pegi,dia bagi aku duit tuk bwk diaorg mkn n untk beli kan apa2 yg anak dia nak makan termasuk lah aku..
so,pas da amik dak tu,tanya la dia "fauzan nak makan apa.... kakak bawak,mama ada bg duit kat kakak.." pastu dia jwb " fauzan nak makan megi la" pastu aku pun ok la,bwk balik umah dia,pastu dia g cr megi kat dapur,xde la plak...... pastu ktorg kuar balik utk g kedai,so beli la megi cup,yg kelakarnya aku cr dia satu kedai dia xde rupa2nya duk kat peti ice cream tu,hehehe
slow2 dia tanya aku "kakak,boleh x amik ice cream ni....? (sambil senyum kambing)" pastu aku ckp la.." amik la.. amik tuk nurul skali"
pastu da balik,aku terus masak air n tuang air panas tu dlm cup megi tu...
sambil2 tu ktorg tggu adik dia balik skolah kul 12..
so bila adik dia sampai umah,aku suh dia mand n tanya nak makan apa,mcd ke kfc..
pastu dua2 ckp nak makan mcd,so aku bawak la g mcd...
yg kelakarnya,diaorg gaduh,yg boy nak makan kat situ je,yg adiknya nak take away n aku tanya la kenapa nak take away,dia ckp nant kena H1N1.. hahahahahahahahaha!!
bijak sungguh,pastu abgnya suh pakai mask,dia xnak,dia ckp nant org tgk dia pelik.. hehehe....
pastu aku bwk la jugak kan,aku tgk drive thru banyak kete,aku parking la utk take away dr dlm,pastu abgnya sakat dia,nurul,kt nak makan kat dlm... pastu nurul tu majuk,hehehehehe...
akhirnya berjaya pujuk n ckp la kt take away je,xmakan pun kat dlm..
pas da take away,ktorg balik la..
sampai2 umah je,bukak tv n pasang cd 'adnan sempit' (wah!kecik2 pun ske tgk movie tu) hehe..
n pas beberapa jam pastu,aunty tu balik,aku bagi la baki dr duit yg beli makanan tu n aunty tu pun hantr aku balik,sbelum smpi umah,aunty tu bg upah (weehooooo!) hehehe...
da balik umah,aku terus on laptop n rasa mengantuk sgt2,sebb bangun pagi2,so tdo la jap,dlm kul 4 lebih mama kejut,mama suh drive tuk amik adik aku,dia balik sebb cuti skolah..
pergghhhh! jem giler kat damansara tu.. tension aku..!
da sampai tmptnya,bas yg adik aku naik xsampai2,dia ckp sampi kul 5 tp sampai kul 6 lebih tggu baru smpi,dia ckp bas ada prob....
so mama puasa,masa balik pun jem gler,sib baik ada beli dunkin donut n air A&W...
masa balik pun jem giler!!
sampai umah dlm kul 7 nk dekat kul 8...
pastu kat umah xde mknn,g la makan kat luar.. pastu aku nak sgt tgk funfair kat carrefour tu,pastu g la jap..
mmg best la tuk bdk2 kan....
pas balik.... penat sgt2...............................................
continue la ngan gambar2 ni ek.............


          
    

 
                    

 
                                          

 

                                       funfair                                                   dunkindonuts






~the end~ 

untuk kali terakhir 4 dis year... sobsob.. :( (part 1)

hari ni aku kena bangun pagi2 sebb shift untuk hari ni pg..
hahahahaha.. sebb kalau sebelum2 ni slalu tgh hari...
so mcm biasa la kan,kul 6 mama da mcm singa utk kejut semua bgn subuh..
ngan mata yg kuyu n mamai,aku bgn g toilet amik wudhu pastu solat..
pastu pas abis solat je aku da x fikir apa da,aku terus landing sambil peluk bantal ku.mmm bestnyaaaaaaa...
hehehe.. pastu baru aku teringat nak set alarm tuk bgn nant..
aku set alarm kul 7.30,tp cam biasa la kan kalau alarm da berbunyi,aku snooze kan pastu bunyi lg,tgk2 da kul 7.45,aku pun bgn g gosok seluar n baju... pastu da siap mand,aku turun bukak tv,dgr hotfm kat 8tv...
tunggu punya tunggu,janji kul 8.30 tp kul 9.00 baru orangnya sampai....
tp sape orang yg amik aku kat umah tu....? jengjengjeng..
bersambung................................................ :D

June 3, 2010

lamanya..

sudah lama x update blog..
bukan xon9..
tp xde cerita yg nak dceritakan..
____________________________
_______________________________
___________________________

May 24, 2010

Ada apa dengan 25 May...?

Mest setiap orang akan tertunggu-tunggu tarikh yg paling istimewa dlm hidup masing2 kan..
tp ada apa dengan 25 may ni..? jengjengjeng...

May 22, 2010

Geylang Kopitiam...

Setelah sekian lama untuk menapak di geylang kopitiam ni,akhirnya,sampai jugak di sana..kenapa beria-ria aku nak g mkn kat sini..? sebb kedai ni ownernya kawan mama dr mama kecik2,so  kedai mula2 yg aunty ni bukak kat kompleks pkns,nama nya Sri Geylang cafe kot,kat tepi eskalator tingkat 2 tu,betul2 kat corner... aunty ni mmg peramah sgt2.. skang ni aunty ni da maju,da ada 3 cawangan Geylang Kopitiam ni,kat TTDI shah alam,USJ 9 subang n yg terbaru dekt Pandamaran Klang ( shopping complex apa ntah).. nama pun geylang,confirm2 makanan2 nya semua makanan singapore... yg paling best sup tulang merah tu pun ada gak... so hari ni bersamaan dengan hari sabtu,adalah hari tutup dapur,so adikku yg lipas kudung tu,pagi2 buta da hilang g main bowling,so tinggal la kami bertiga,ayul,mama n aku.. so mama malas nak masak,mama call aunty tu n tanya dia ada kat kopitiam mana,so aunty tu ckp ada kat ttdi,kami pun pegi la ke ttdi... kebetulan highway LKSA tu baru siap n da buka untuk kereta lalu,ktorg pun jalan la kat highway tu sebb mmg da dijanjikan bahawa boleh sampai ke bandaraya shah alam dalam masa 5 minit... mcm xcaya plak,mmg betul pun bleh sampai dlm masa kurang dr 5 minit,so kalau nak g uptown pun xsampai 5 minit,bestnya.... hehe..... tp yg xbestnya ada tol,tp masih free untuk lalu,mayb free sampai bulan 7... bestnyaaaaaa........ :p so bila da sampai di kopitiam tu,aunty tu blum sampai lg sebb g beli barang,menu2 nya agak menarik jugak,tp bg org yg xbiasa mkn mknn singapore mayb xbiasa kot... so,mama cam biasa la x abis2 ngan mee rebus singapore.. aku order lontong goreng n ayul order nasi goreng biasa n sup tulang merah tu ( ada la dlm 4 ketul) air plak,mama air suam,ayul bandung jagung n aku bandung biasa.... mmg sedap la makanan kat situ, lg2 sup tulang merah tu.... pastu mama cam xpercaya mkn mcm2 tp cuma RM30++ je semua tu.... pastu pas da makan,aunty tu ajak tgk umah dia,dekat je,area situ jugak.. pergghhh! lawa siot umah aunty tu,suami dia wat bisnes landskap,mmg cun umah dia,umah dia style kampung,umah aku pun style kampung sebb wat kayu2,tp umah aunty tu lg lawa... mula2 nak singgah kejap je,pastu melarat sampai kul 4 lebih.... aku ngan mata mengantuknya,huh! rasa mcm nak tdo je... kalau mama da jumpa aunty tu,xabis2 ceritanya.. ish2.. tp mmg best mknn dia,mama ckp tggu boon balik pastu g makan kat situ lg,tp g yg subang nya plak.. ;)



lontong goreng nya mmg sedapppp!


                                                                         air bandung.. :)

May 21, 2010

akhirnya~

yayyy!
akhirnya setelah beberapa hari aku jenguk peti surat kat umah aku tu...
semalam ada plak bungkusan pos laju...
xmenyempat nak tutup gate,cepat2 aku amik sampul tu.......
tgk kat sampul tu ada nama aku n belakangnya ada dr jujulens..
happynya!
lens yg ku order hari ahad da dapt....
masuk umah,xmenyempat nak bukak tudung,aku da bukak sampul pos laju tu.. 
sampai mama ckp mcm dapat duit sejuta... hehehe...
bukak je sampul tu,mcm nak menjerit aku sebb da dpt lens tu..
bestnya.....
hehehe.. warnanya cantik...
:)




semakin bulat mataku pakai lens ni~ 
i like!! 

May 17, 2010

Super Wonder Nudy Blue..

waaaaaaa! xsabarnya nak dpt lens ni...
setelah lama ku berfikir,akhirnya aku membuat keputusan untuk memilih lens yg ni..
semalam aku da byr tuk lens ni...
dalam 2-3 hari lg dapat la....
 :)

comel kan lens ni~ ;)

May 14, 2010

setelah sekian lama~

hai semua..
rasa cam lama x update blog ni..
bukan apa,tp bz study n rasa mcm xde benda menarik tuk ditulis..
hmm.. cuter pasal study,rasa mcm baru semalam aku masuk first class,tp da nak final..
cepat betul masa berlalu..
bila berckp pasal final,da tentu la kena study smart tuk dpt result gempak..
insyaallah aku wat yg terbaik...
doa2kan lah aku dpt result yg baik..
tp pas abis final,bulan jun,aku g prktikal..
semalam ada gak tanya coordinator li ,dia ckp surat permohonan baru dihantar semalam..
perghhh! kalau dpt feedback lambat,nyaya je aku kena tggu lama2..
hmmm xpe la kan,nak wat camne,asalkan dpt praktikal n xsabar rasanya nak abis kan dip n sambg degree..
insyaallah kalau ada rezeki... aminn~~
umur muda lagi,apa nak buat kalau bukan mengisi masa lapang dengan menambah ilmu pengetahuan kt..
mmg keje tu best bleh dapat duit,tp ilmu lagi penting,zaman skrg ni,kalau xde pelajaran,susah nak minta keje yg bagus2..
kalau setakat keje kat fast food ke,7e ke,boleh la..
tp aku mmg nekad,aku nak menggenggam segulung diploma dan ijazah..
mmg kenyataan yg org ckp,setinggi2 mana perempuan belajar,duduk dapur jugak akhirnya..
abis tu,kalau kena cerai,xde pelajaran,kt kaum haa ni xkan nak menagih simpati dr org..
so,kaum hawa ni kena berdikari n jangan bergantung sgt pada lelaki..
panjang lebar plak aku bebel..
so next week aku final exam,17 n 21,so,WISH ME LUCK!!