Followers

March 31, 2012

Resepi Muffin Coklat

Bahan-bahan ( 10 biji ) **tp kakjoyah wat 2 adunan
200g coklat masakan
70g mentega
2 biji telur
50g gula halus
60g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

1.Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .

2.Kemudian masukkan mentega ke dalam coklat. Kacau sehingga mentega cair.
Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.

3.Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu pukul sehingga kembang.

4. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.

5.Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.

6.Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.

Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.




1

2

 3

 4


 5
6

7


March 28, 2012

Penat minum air..

Salam..
korg2 pernah x minum air sampai 3-6 liter SEHARI??
kak joyah salute la sape yg leh minum smpi 10 liter air sehari..
skrg ni kakjoyah berjinak2 tuk minum air putih..
kakjoyah xminum air yg x sejuk ok!
air yg kakjoyah minum tu WAJIB disejukkan dulu baru leh minum hahahaha..
kalau korg pembaca setia blog kakjoyah,mesti korg pernah baca entry 
pasal kebaikkan minum air putih ni.. 
kalau ada yg xpernah bc entry ni meh klik sini kebaikkan minum air putih
korg nak tau x fakta yg kakjoyah tau pasal minum air ni
hehehe,kalau kt minum air yg banyak,pastu kt membuang air kecil (kena guna ayat sopan ni haha)
kalau xsilap kakjoyah la kan (lupa la pulak) 0.05kg lemak kt akan follow keluar skli..
haaaaaaaa.. bayang kan kalau korg minum 1 liter air,10 kali korg g jumpa "MR T"
wahhh! moh le kite ramai2 mengamalkan minum air putih ni ATLEAST sehari 8 gelas..
bukan susah sgt pun nak minum air kan?
kalau minum air coke,pepsi,laju je.... hehehe
jom tgk koleksi botol air yg kakjoyah ada selepas kakjoyah mengamalkan minum air putih ni ;)



March 25, 2012

Koleksi handphone ;)

Salam...
korg semua pun mesti ngah gler ngan smartphone kan2?
kalau diikutkan dlm family kakjoyah,kakjoyah la yg paling ske tukar2 handphone..
hehe xtau nape,kakjoyah ske sgt.. :p
jom layan handphone yg pernah kakjoyah pakai start dr kakjoyah darjah 5 (woahh!darjah 5 da pakai hp ;p)
sampai skrg.. n hp yg MASIH belum berada dlm genggaman kakjoyah hehehe




 iphone 3gs
 MASIH belum dalam genggaman kakjoyah n fon idaman kakjoyah!

oh! kaulah idamanku! (kesah org nak ckp outdated) hahaha


samsung galaxy note! oh! sgt best kalau dpt ni.. ;)

iphone 4s (masih xmampu lg huhu)

kla..sampai sini sje lah.. da malas nak menaip2 da hehe.. :p

March 4, 2012

Serabut

Salam..
Rasanya da lama kakjoyah xupdate kan..
Bukan sebb apa tp sebb kakjoyah bz ngn final projek ngn final exam..
Serabut rasanya bila hadap semua tu..
Mcm2 berlaku masa wat final projek tu,rasanya semua group ada yg gaduh2 sebb ada ahli group yg xbg komitmen..
Kakjoyah rasa cam xde mood nak update skrg ni..
So sampai sini sahaja bebelan kakjoyah ye... Daaa~